Windows 8: De voor- en nadelen.

Door TommieW op maandag 11 maart 2013 19:51 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 10.311

De na- en voordelen van Windows 8.

Dit is mijn eerste blog, dus waarschijnlijk heb ik nog een hoop te leren. Aanmerkingen op de spelling - net zoals opbouwende kritiek - zijn ook welkom.
Deze blog is geschreven nadat ik een paar dagen gebruik heb gemaakt van Windows 8, dus het gaat over de installatie en de eerste indrukken.

Waarom Windows 8?

Een vriend van mij, heeft recentelijk een nieuwe computer met daarop Windows 8. Hij was er erg over te spreken, en had het ook vaak over de snelle boottijd. Sinds de Developer Preview was ik niet bijzonder enthousiast over Windows 8, maar ik dacht: “Laat ik er maar eens een dualboot van Windows 8, en Windows 7 er van maken.” Zo gezegd, zo gedaan.

Op wat voor een PC gaat Windows 8 hier werken?

Ik heb deze PC gekocht aan het begin van de zomervakantie van 2012. Dit zijn de specs:
  • Asus P8Z77-V PRO moederbord.
  • Intel i5 3570K CPU.
  • Samsung 830 128GB SSD (voor de OS’en).
  • Seagate 2TB HDD (voor data).
  • Western Digital 500 GB HDD (Ook voor data, komt uit een laptop waar de HDD is vervangen door een SSD.)
  • Een Asus videokaart met een HD6870 chip.
  • 8GB Kingston RAM.
  • Schermen: 3 schermen naast elkaar, in het midden een Samsung S24A650S, links een oude Sony lcd monitor van ongeveer 15 inch, en rechts een HP 1740 scherm.
  • Een Logitech G19 toetsenbord en een Logitech VX Nano als muis.
Dit zodat jullie een beetje een idee hebben waar ik het over heb. 

De installatie.

In vergelijking met Windows Vista en Windows 7 is er niet heel erg veel verandert aan de setup. Het aanklikken van de partitie waar je Windows op wil zetten is nog steeds grotendeels hetzelfde. Zo ver ik weet, is het nog steeds niet mogelijk om een bestaande partitie kleiner te maken, zonder data te verliezen. Dus ik moest weer even mij Ultimate Boot CD opgraven en de Windows 7 partitie kleiner maken en een nieuwe partitie maken voor Windows 8.

Na dit gedaan te hebben weer de setup opgestart en Windows 8 ge´nstalleerd. Na de reboot wordt meteen de nieuwe interface voor je neus gezet. Hier kan je de kleur van de Metro interface aangeven, en kan je inloggen met je Windows Live account (of Microsoft account, zoals dat nu heet).

Als dit is afgerond, krijg je de Metro (of hoe heet dat nu, The New Interface?) te zien. Op dit moment worden ook de drivers van alles ge´nstalleerd. Dit is een punt waarop Windows 8 – naar mijn mening – een stuk in verbeterd is tegenover Windows 7. De drivers van mijn videokaart, toetsenbord, en LAN kaart doen vervelend in Windows 7 direct na de installatie van het OS. De LAN kaart herkent Windows 8 meteen zonder problemen en werkt ook meteen. De driver van mijn Videokaart werkt – zo ver ik kan merken – ook een stuk beter zonder iets ge´nstalleerd te hebben. Ik heb wel het idee dat deze driver nÚt iets mindere performance heeft dan de Driver van AMD/Asus zelf. Ook de driver van het scherm van mijn toetsenbord werd niet herkend, maar dit is logisch van dat is erg specefieke Logitech software.

De eerste indruk.

Over de nieuwe interface kan veel gezegd worden, de een vindt het een grote verbetering, de ander vindt het weer verfrissend en weer iemand anders vindt het een groot rampzalig drama waarvan men mogelijk licht agressief van raakt.

Al vrij snel kwam ik de eerste tekortkoming tegen. Omdat ik 3 schermen heb, wil ik hier ook erg veel gebuik van maken, ik ben iemand die van multitasking houdt. Omdat ik ook graag op een goede browser (sorry, IE fans :+) in Metro wil internetten, heb ik de Nightly van Firefox ge´nstalleerd. Ik had de metro-Firefox open staan op mijn rechter scherm, terwijl ik op mijn middelste (main) scherm bezig was. Al snel wou ik een ander programma openen, dus plaats ik mijn cursor linksonder en klik. Op dit moment doet Windows 8 iets wat ik niet echt wil – maar wel logisch is – Firefox gaat weg van mijn rechter scherm, en het startmenu opent zich op mijn middelste scherm. Windows 8 is met de taakbalk op alle schermen wel weer een beetje multimonitorvriendelijker geworden. Maar een metro app die sluit, als je even een ander programma wil starten is niet echt handig. Nu denk je waarschijnlijk: “Zulk geklaag over een programma wat even weg gaat en je zo weer kan openen, is dat nou Úcht nodig?” Mijn antwoord daarop is: “Ja.” Dit is gewoon een misser die naar mijn idee niet zo heel moeilijk is om te fixen. Dit gedrag van het startmenu moedigt niet echt aan om metro te gaan gebruiken in plaats van de “Desktop”.

Als je iets aan het doen ben in de Metro interface, kan je niet – zonder even naar de desktop te gaan – de meldingen in het systeemvak bekijken, wat op sommige momenten toch vrij noodzakelijk is. De meldingen van het systeemvak en de metrointerface zijn ook compleet gescheiden. In de charms bar, de balk die te openen is als men in de rechter onderhoek gaat staan, staat onder “Settings” een knop voor “notifications”. Ik verwachtte dat ik hier mooi overzicht zou krijgen met alle notificaties, maar nee, het is alleen een knop die notificaties voor een paar uur uit kan zetten. Dit lijkt er weer op dat de Desktop en de Metro nog steeds niet geweldig met elkaar ge´ntegreerd zijn.

Dan hebben we de “Hot Corners”, de hoeken waar men de cursor neer moet pleuren om iets gedaan te krijgen. Het idee is goed, geen knoppen niets moeilijks, gewoon de cursor in een hoek zetten. Helaas is dit minder goed dan ik verwachtte. Om te beginnen, het is gewoon niet logisch. Veel mensen die Windows 7 of eerder zijn gewend zullen waarschijnlijk hulp nodig hebben om te leren werken met Windows 8. Het is naar mijn mening niet logisch om de cursor in een hoek te zetten. Ik vind dat Microsoft hier te weinig over uitlegt. Ook zijn de Hot Corners een beetje te klein om goed op multimonitor te kunnen werken. Zelf heb ik vrij vaak dat ik er voorbij schiet, naar mijn andere scherm. Sneltoetsen zijn in dit geval de oplossing, maar ik wil niet afhankelijk zijn van sneltoetsen. Ik gebruik ze vaak voor taken als kopiŰren, plakken enzovoort.
Een heel sterk punt van Windows 8 vind ik de boottijd en de snelheid. Naar mijn gevoel is alles net wat sneller. Ook omdat Windows 8 en een SSD goed samenwerken, en de kernel bij het afsluiten in een soort van “slaapstand” wordt gezet, resulteert dit in een grote snelheidsverbetering bij het opstarten. En als je de kernel weer compleet opnieuw geladen wil hebben, kan je in plaats van op “Shut Down”, gewoon op “Reboot” klikken. Want zo ver ik weet wordt de kernel dan opnieuw geladen, dit is ook een beetje te merken aan de snelheid.

Tot zo ver mijn eerste bevindingen met Windows 8.

Office 2013.

Net zoals Windows heeft Office ook een make-over gekregen. Om met de deur in huis te vallen, ik vind het niet geheel een verbetering. Office 2013 is erg gericht op “The Cloud”, maar alleen de cloud van Microsoft zelf – SkyDrive – werkt er mee. Zo ver ik tot nu toe heb kunnen vinden is het onmogelijk om Dropbox (een awesome cloud dienst die ik al een hele tijd gebruik) in te stellen in Office 2013. Dropbox installeren en alles gewoon opslaan in de map die hiervoor is aangemaakt kan ook wel, maar is tˇch iets minder ge´ntegreerd als ik zou willen.

Microsoft heeft besloten om de tabbladen van de Ribbon (net zoals in Visual Studio) in capslock te doen. Dit vind ik misschien wel de grootste ontwerp failure tot nu toe. Constant als ik naar de bovenkant van mijn scherm kijk, lijkt het net alsof iemand met een megafoon in mijn oor “HOME! INSERT! DESIGN! enzovoort” aan het roepen is. Capslock is alleen goed voor gevechten op het internet, niet in een programma waar ik dagelijks mee moet werken.
Ook de stijlen die ik sinds Office 2007 zˇ graag gebruikte zijn compleet veranderd naar iets wat ik toch wat minder mooi vind. Zal wel een kwestie van wennen zijn. En als het niet wÝl wennen, gewoon de NORMAL.dotx van office 2010 over zetten. :D

Wat mij ook opgevallen is, is dat de cursor nu veel mooier meebeweegt met het typen. :+


Tot zo ver mijn eerste blog. Bedankt voor het lezen!
Als je suggesties hebt, of andere dingen, twijfel niet en zet een reactie neer.
Wat is jouw mening over Windows 8? Een revolutionaire vooruitgang? Of een “It compiles, let’s ship it to the customers!”-stukje software? Ik ben benieuwd naar de reacties. :D

Volgende: Support: niet een pot nat. 04-'13 Support: niet een pot nat.

Reacties


Door Tweakers user skatEwoud, maandag 11 maart 2013 20:03

Goed blog! ga zo door.

Ik herken eigenlijk alles wat je zegt, ik laat Metro nu zoveel mogelijk links liggen, en gebruik het alleen om een nieuw programma te openen als het niet gepind is. Voor je dropbox in office 2013 kun je een stukje software van een andere tweaker gebruiken:
http://sanderev.tweakblogs.net/blog/8663/beheer-cloud-services-in-office-2013.html
Werkt geniaal!

Door Tweakers user MittaM, maandag 11 maart 2013 20:57

Meest waardeloze vind ik nog altijd dat ze dit zelfs op de server editie doorgevoerd hebben...

Door Tweakers user NinjaTuna, maandag 11 maart 2013 21:53

Dan kloot jij lekker met een commandline "zoals het hoort" (niet mijn mening overigens). En ook Server 2008 doet het nog steeds.

Door Tweakers user Felyrion, maandag 11 maart 2013 21:57

Mja.. ik begrijp wat ze hebben willen doen: ÚÚn herkenbare interface over alle apparaten. Waar je windows ook tegenkomt, je zult de tiles als eerste zien. Dus als je aan windows 8 gewend bent, dan zal Windows RT of Phone voelen als iets heel bekends.

Persoonlijk ben ik niet erg fan van het startscherm. Zeker in combinatie met multi-monitor setups is het wat vaag af en toe.
Aan de andere kant merk ik ook dat ik er nauwelijks kom. Voor mij is het echt een verzameling snelkoppelingetjes geworden, en lijkt het op de desktop van weleer waar je ook zo'n beetje alle programma's had staan. Lekker onoverzichtelijk zelf in groepjes gesleept.
Het enige gebruik is dan ook starten van unpinned programma's.

Verder ben ik wÚl enthousiast over het handlen van de drivers, de verbeterde task manager, de kopieer dialogs die nu bij elkaar staan en de over het algemeen weer wat strakkere interface. Ook de ribbon in de file explorer kan ik waarderen, en waarempel, na veel gezeik bij windows 7 toen ze mijn geliefde "folder up" pijltje eruit gesloopt hadden, zit die er weer in :*)

Al met al een kleine upgrade, maar mensen die happy zijn met 7 zal ik niet pushen naar 8, zoals wel het geval van xp/vista naar 7.

Door Tweakers user Hennie-M, maandag 11 maart 2013 22:00

MittaM schreef op maandag 11 maart 2013 @ 20:57:
Meest waardeloze vind ik nog altijd dat ze dit zelfs op de server editie doorgevoerd hebben...
Maar als je je aanmeld kom je standaard al op de desktop terecht, dus dat klopt niet helemaal. Daar komt bij, je moet niet inloggen op je server ;)

Door Tweakers user mux, maandag 11 maart 2013 22:49

Heb je windows 8 al met classic shell geprobeerd? Die lost het Metro-'probleem' vrij effectief op. Inmiddels heb ik hier thuis 4 van de 6 computers op W8 draaien inclusief classic shell, en het werkt redelijk geweldig. Alle voordelen van Windows 8 (drivers, snelheid, zuinigheid (laptop), verbeterde task manager, verbeterde explorer, etc. etc.) zonder de nadelen (metro).

Office 2013 kan ik niet zo goed mee werken eerlijk gezegd. Ik houd het voorlopig nog even bij 2010.

Door Pieter P., woensdag 13 maart 2013 13:37

Het meest waardeloze vind ik altijd dat er mensen zijn die roepen (vooral op de frontpage): "Je moet er mee leren werken". 8)7

Kijk dat is nou het verschil met Apple: consuleek X pakt het op en kan er gelijk mee overweg en vindt het intinitutief.

Door Sander Hoogendijk, woensdag 13 maart 2013 14:35

Ik vind toch echt dat Windows 8, weer zo'n middeweg is. Zoals ze met Vista deden tussen WXP en W7. Ik denk dat W8 ook net als Vista weer een vlop word..

Door sake, donderdag 14 maart 2013 09:41

Voor op grotere en meerdere schermen: http://www.stardock.com/products/modernmix/

Door Tweakers user 614, donderdag 14 maart 2013 10:24

@Pieter P.
Kijk andere blogs na en dan zie je dat Apple helemaal niet zo intuitief is.
Met name OSX niet voor WIndows XP/7 gebruikers. Windows Phone is al uit consumer reports naar voren gekomen als meer intuitief als iOS. Mijn ervaringen met mensen na overstap na OSX en iOS staven dit. Het meest waardeloze vind ik dat mensen dingen gaan roepen die je 1. je eigenlijk niet kan generaliseren zeker niet op merk met een Desktop en Mobiel OS en 2. niet onderbouwen.
Het enige moment dat je niet moet wennen is als er niets veranderd is. En dat is er na een overstap altijd behalve als je op een "oude" manier blijft werken.

On topic: Leuke blog om te lezen en zal 'm ook volgen. Maar ook weer een met menig punt die niet klopt zoals dat je ook met een lokaal account kan aanloggen. Daarvoor is het ook een blog en het voordeel daarvan is dat het niet helemaal hoeft te kloppen, maar dat het een ervaring is.
Na wat kleine aanpassingen zie ik Windows 8 een langzame maar wel succesvolle stap maken. Zeker zodra mensen weten dat je ook gewoon in de desktop kan blijven, zodra je wat bestandsextenties aangepast hebt. En met een tile om snel af te kunnen sluiten.
(maak tile met "C:\Windows\System32\shutdown.exe /p" en recktslik om "aan taakbalk vastmaken" en "aan start menu vastmaken".) Voor grote schermen de tool in bovenstaande link en 99% van alle bezwaren van Windows 7 gebruikers zullen weg zijn en kan je genieten van alle voordelen van Windows 8.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 maart 2013 10:24]


Door Tweakers user Sgreehder, donderdag 14 maart 2013 15:48

Windows 8 voelt even dubbel aan met de 'Metro' UI, maar deze is snel en overzichtelijk genoeg om wat mij betreft niet als hinderlijk te worden ervaren. Ik gebruik zelf geen 'apps', dus alles draait hier in de taakbalk in de Desktop-modus. Deze is overigens met meerdere schermen nu een stuk handiger.

De zoekfunctie (Windows-toets, en daarna beginnen met typen) is een beetje onhandig als je een instelling wilt hebben, maar is wel overzichtelijk. Een merkbare verbetering vind ik opstart/afsluittijden; ik heb een reguliere desktop, maar 'instant-on' (zonder slaap, stand-by of wat dan ook) omschrijft het aardig.

Feit is wel dat Windows 7 qua handigheid aardig OS X benaderde, maar met Windows 8 schieten ze weer aardig door (hoewel ik dat met de laterere versies van OS X ook herken; dat dubbele spelt OS X ook parten, hoewel applicaties slechts optioneel modaal zijn; in tegenstelling tot de Windows 8 'Metro' apps).

Intuitiviteit staven aan overstappers vind ik dubieus; ieder mens gaat anders om met gewenning en de UX zal hier altijd in min of meerdere mate onder lijden. Laten we wel wezen; de succesverhalen van Android- en Windowstablets in de handen van jonge kinderen en ouderen blijven vooralsnog uit.

Reageren is niet meer mogelijk